Praktijk: verloop van de rijlessen in stappen

Het uiteindelijke doel van de rijlessen is om je rijbewijs te behalen. In het onderstaande overzicht wordt er precies aangegeven welke verschillende stappen je gaat doorlopen. Heb je vragen over het verloop van de rijlessen of over een bepaalde stap? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Stap 1: Proefles

De eerste stap is om een proefles te boeken bij ons. Tijdens deze proefles kun jij beoordelen of Rijschool Kengen iets voor jou is. Tegelijkertijd kunnen wij jouw rijvaardigheid vaststellen en jou voorzien van een persoonlijk lesadvies.

 

Wij kunnen uiteraard na een proefles niet exact voor je bepalen hoeveel lessen je nodig zult hebben om het praktijkexamen met succes af te leggen. De ene leerling pikt het nu eenmaal sneller op dan de ander tijdens de lessen.

 

Wij geven wel een schatting over het aantal lessen. Je kunt dan op basis van deze schatting zelf bepalen uit welk lespakket je wilt kiezen. We bieden pakketten aan met verschillende tarieven zodat er altijd een passend pakket voor je is.

Stap 2: Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat je gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor jezelf maar natuurlijk ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over jouw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je logt in bij het CBR met je DigiD en je beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring. De kosten bedragen € 44,50.

Stap 3: Theorie

Voordat je mag deelnemen aan een tussentijdse toets of een praktijk examen is een theorie-certificaat een vereiste. Dit betekent dat het verstandig is om zo snel mogelijk te beginnen met leren voor het theorie-examen.

Tijdens de rijlessen kun je op deze manier de geleerde theorie direct toepassen in de praktijk. Hierdoor blijft de lesstof uiteraard veel beter hangen en heeft het een positieve invloed op je rijvaardigheid en inzicht in verkeerssituaties.

Je mag je theorie-examen al gaan halen vanaf 16 jaar. Je kunt bij ons een theorieboek rijbewijs B kopen om zo te leren voor je theorie-examen. Het theorie-examen wordt afgenomen op een CBR-locatie naar keuze, bijvoorbeeld in Venlo, Maastricht of Eindhoven.

Stap 4: Rijlessen

Rijles bij Rijschool Kengen betekent inclusief halen en brengen. Bij aanvang van de les word je thuis opgehaald en bij het einde weer thuis afgezet. Een alternatief adres in de buurt mag natuurlijk ook. 

Je mag al vanaf 16,5 jaar beginnen met het nemen van rijlessen. In het begin van de les wordt gekeken of je het geleerde van de vorige les nog steeds goed kunt toepassen. Elke nieuwe les maken we het een stapje moeilijker.

Op het einde van de les krijg je een samenvatting en wordt de les geëvalueerd. Het kan zijn dat ik mijn lesmethode in overleg met jou aanpas om voor jou de best mogelijke leeromgeving te creëren.

Stap 5: Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. 

De rit tijdens de toets duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel geeft de examinator aanwijzingen en kijkt hij of jij veilig rijdt.

Als je tijdens deze tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Dat is handig want dan hoef je die alvast niet meer te doen tijdens het praktijk examen.

Stap 6: Praktijk examen

Om jouw rijbewijs te behalen zal je het praktijk examen met goed gevolg af moeten leggen. Tijdens het praktijk examen word je getest op alle facetten die je tijdens de rijlessen hebt kunnen oefenen.

Je doet allereerst een ogentest waarbij je het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand moet kunnen lezen. Ook stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over de lampjes op het dashboard.

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator.

Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. Direct na afloop van de rit krijg je te horen of je geslaagd bent.

Onze tarieven van de rijlessen

In het onderstaande overzicht zijn de verschillende tarieven afgebeeld. Zowel de pakketprijzen als de losse rijlessen zijn hierin vermeld. Daarnaast zijn ook de tarieven van de tussentijdse toets en het examen weergegeven. Na afname van een pakket toch meer lessen nodig? De prijs per les blijft dan net zo laag als in het pakket. Heb je vragen over onze tarieven? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Pakket S

Enter your description
598
  • 10 lessen
PAKKET S

Pakket M

Enter your description
1168
  • 20 lessen
PAKKET M

Pakket L

Enter your description
1698
  • 30 lessen
PAKKET L

Overige tarieven

De kosten voor een losse les van 60 minuten bedragen € 62,00. De kosten van een proefles bedragen ook € 62,00. Een proefles duurt tussen de 60 en 90 minuten. Een theorieboek kost € 27,50. Een complete PlanGo theorie-cursus incl. oefenexamen kost  55,00. De tussentijdse toets bedraagt € 229,00. Het praktijkexamen bedraagt € 259,00. Heb je vragen over de pakketten of over de overige tarieven? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Intro / intake voor € 59,-

als eerste contact hierover?